Techniek in de biotuinbouw leeft als nooit tevoren!
Als je nog denkt dat biologische land- en tuinbouw gelijk is aan op de knieën zitten wieden, dan heb je het goed mis! De Netwerkdag “Techniek in de biotuinbouw”, ondertussen aan zijn derde editie toe, was er het levende bewijs van. De dag gevuld met demo’s, workshops en beursgedeelte, zorgde ervoor dat de sector terug up to date is naar wat er op de markt is van mechanisatie aangepast voor kleine tot middelgrote biologische tuinbouwbedrijven. De aftermovie geeft je alvast een idee van de sfeer!
Met dank aan CSA De Klepper
De dag ging door op het praktijkbedrijf “De Klepper” in Wolvertem. De Klepper is een CSA, wat staat voor Community Supported Agriculture. De leden van een CSA-boerderij betalen een jaarabonnement en in ruil daarvoor kunnen ze jaarrond groenten en fruit gaan oogsten op de boerderij. Op die manier krijgt de professionele landbouwer meer bestaanszekerheid en zorgt hij mee voor het voortbestaan van duurzame landbouw. Sigrid en Dave zijn ondertussen sinds 2014 bezig en voorzien ondertussen 125 gezinnen van lokale producten op 3,5ha. Bijkomend bieden ze de klanten op regelmatige basis braadkippen aan en wordt eveneens een luik zorg en educatie geïntegreerd op het bedrijf.
Werktuigendragers helpen het zware werk dragen
Onkruidbeheersing is één van dé belangrijkste topics tijdens deze techniekdag. Indien een groot deel van het onkruid op het bedrijf handmatig moet aangepakt worden, kruipen in deze job gigantisch veel arbeidsuren. Vandaar dat iedere bioteler ernaar streeft dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Werktuigendragers hebben sinds een drietal jaar hun intrede gedaan in de sector. Ondertussen zijn er verschillende leveranciers die een uitvoering op de markt gebracht hebben, zoals pionier Terrateck, Hak en Lamberts. Terrateck kwam deze keer met een zijn kleinste machine. In vergelijking met de andere was deze nog vrij zwaar (25 pk) en groot, met veel mogelijkheden voor opbouw vooraan, onderaan en achteraan. Hierdoor is deze machine erg veelzijdig in gebruik. De werktuigendrager van Hak was veel lichter (11 pk) maar erg compact. De opbouw vindt voornamelijk plaats onderaan. Lamberts uiteindelijk is de nieuwste leverancier binnen dit segment; zij toonden in de demo een werktuigendrager die erg wendbaar was op de kopakker door achterwielbesturing. Er rest nog de vraag of de machine niet teveel slingert tijdens het schoffelwerk.
Elektrische tools kennen hun intrede
Sinds een tweetal jaar groeien de elektrische tools, inzetbaar binnen biolandbouw, zienderogen. Wat in eerste instantie verre toekomst leek, vindt ondertussen vrij vlot zijn intrede in de sector. Het wiedbed van Andela op zonne-energie kon ook deze editie op heel wat belangrijstelling rekenen. De Multi-E-wagen, een elektrisch aangedreven kruiwagen, was een nieuwkomer op het programma. Het toestel kan ingezet worden voor rijenbemesting of als mechanische onkruidbeheerser. Elatec deed de ogen fonkelen wanneer hij het had over zijn project voor de komende jaren: een elektrische tractor. Dit jaar kon verdeler Sébastien Dubois reeds een elektrische wieder demonstreren.
GPS-systemen ook geschikt voor kleinere bedrijven
Dat GPS-systemen enkel betaalbaar en geschikt zijn voor grote bedrijven, is verleden tijd. Niet enkel om heel precies te schoffelen, maar ook om vaste rijpaden aan te houden, staat een RTK GPS-systeem op het verlanglijstje van vele bioboeren. Tijdens de netwerkdag werden voor het eerst kleinschalige GPS-systemen gedemonstreerd. Er werd zelfs een DIY (do-it-yourself)-systeem toegelicht door Karel Dewaele, onderzoeker van Inagro.
Een gesloten kringloop met kippen in een mobiele stal
Een gesloten kringloop waarbij mest geproduceerd wordt die kan gebruikt worden op het eigen bedrijf als bemesting voor de groenten, is voor velen een bijkomend streefdoel. Legkippen, met als huisvesting een mobiele kippenstal, is een mooie aanvulling op het bedrijf. Een betaalbare stal vinden en bloedluizen de baas kunnen, lijken de grootste uitdagingen op dit ogenblik. Voor zij die graag met hoevevlees aan de slag willen, wordt er gekeken of er potentieel zit in een mobiel slachthuis door Paul Verbeke van Bioforum. De grootste uitdaging binnen dit luikje is dan weer de regelgeving en rendabiliteit.
Foto: De workshop ‘kleinschalige pluimveehouderij’ bij de mobiele kippenkar van Wijkamp.
Water blijkt meer dan nodig
Tijdens de vorige editie was water al een topic, deze editie was dit een echt hot topic geworden. Tijdens de workshop irrigatie werden verschillende soorten haspels, sproeiers en druppelslangen gedemonstreerd. Belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van sproeiers is de aanwezigheid van pinnen om de sproeier in de grond vast te kunnen steken. Zonder deze verankering durft een sproeier omwaaien als er een stevig briesje staat. De nieuwe haspel van Terrateck trok de nodige aandacht. Deze haspel beweegt zich voort op basis van de waterdruk. Er zijn een drietal types beschikbaar die variëren naar lengte en dus ook naar doormeter van de gebruiker slangen.
Om te beregenen is een grote hoeveelheid water nodig. Voor veel toepassingen kan er ook met druppelleidingen gewerkt worden. Er werden een tiental verschillende druppelslangen gedemonstreerd en besproken. In functie van de teelt of het gewas kan er gekozen worden voor druppelslangen die over de volledige omvang druppelen of enkel druppelen op de plaats waar zelf een druppelaar ingeplugd wordt. Ook de keuze voor het aanbrengen in de grond, bovenop de grond en opgehangen aan draad hangt af van het gebruik en de teelt. De aanwezige toeleveranciers Habobelgium, Bosta en Mais lichtten hun gamma toe en wezen op de vele technische mogelijkheden maar ook op de nood aan maatwerk per bedrijf.
Als de behoefte aan water zich verder doorzet zal het bij een volgende netwerkdag nodig zijn om specifiek over wateropslag, waterkwaliteit en ontijzering iets op te zetten. Uit de vele reacties blijkt de wil om te beregenen of te druppelen zeker aanwezig maar heeft men geen waterreserves beschikbaar. Zeker een aandachtspunt naar de toekomst toe.
Eigen creaties van handige bioboeren
Niet enkel toeleveranciers zetten in op innovatie. Binnen bijna elk thema kon een teler aansluiten met een eigen creatie op maat van zijn bedrijf. De creaties werden gebundeld in een innovatiewedstrijd waarbij de aanwezigen hun stem konden inbrengen. De werktuigendrager “De Platte”, een omgebouwde slaoogstmachine, van Frank Schelfout en Ruben kon op heel wat belangstelling rekenen. Ook de kippenkruiwagen van Dorothea Lequeux (Plukplek) en de gatenbrander voor antiworteldoek van Jen Nold (Witte Beek) hadden fans. Luc Goemaere (De Grenshoeve) deed een driedubbele inzending met de Lucoweeder, een fijn handschoffeltje, met steel, de mobiele brander en de T-Tape oproller. De zwaaihaak van Sjack Verhulst is een handig afmeetinstrument dat reeds gebruikt werd door de grootouders maar zo handig is dat er ook nu nog gretig gebruik van gemaakt wordt. Thierry en Victor Beaucarne wekten de interesse met hun Tiny²Treffler wiedeg, een wiedeg die helemaal vertikaal opklapt tot tegen de tractor waardoor je je frontschoffel kan combineren met de wiedeg, zonder gigantische kopakkers nodig te hebben. Bijkomend hadden zij ook nog een oplossing tegen de droogte: een T-Tapelegger die aan een motoculteur kan bevestigd worden en de T-Tape enkele cm onder de grond plaatst. De elektrische schoffeltool, gemaakt van een elektrische kruiwagen van Makita van Rony Nekkebroeck (Oogstgoed) was een handige handgemaakte E-tool. De eerste prijs werd tenslotte weggekaapt door Alex Floré (Rawijs) die twee elektrische rolstoelen heeft omgebouwd en met terechte trots zijn elektrisch wiedbed en onkruidbrander voorstelde.
Foto: Alex Floré van tuinbouwbedrijf Rawijs stelt zijn zelfgebouwde machine voor.
Meer info?
Carmen Landuyt, Tel +32 (0)9 331 60 85, carmen.landuyt@ccbt.be