Technovaties, lezingen en onderlinge uitwisseling inspireren tijdens Zuiderse studiereis
De CCBT-studiereis naar de vakbeurs voor bio-boeren in Valence Tech&Bio is intussen een tweejaarlijkse succesformule, die zich ook dit jaar weer bewees. De groep van 26 Vlamingen bestond uit 15 bioboeren (en bioboeren in spe) aangevuld met 11 onderzoekers en voorlichters. Nieuwe machines, interessante standen en inspirerende lezingen van Frédéric Thomas en Jean-Martin Fortier lieten een indruk na bij de groep. Niet enkel de beurs zelf, maar ook de onderlinge uitwisseling is steeds een grote meerwaarde voor iedereen.
Dankzij de Chambre d’Agriculture de la Drôme kunnen buitenlandse delegaties steun ontvangen voor het organiseren van een groepsreis naar de beurs. Biowallonie en CCBT maken er een tweejaarlijkse traditie van om zo’n beursbezoek te organiseren voor bio landbouwers. Door met de TGV te reizen verloopt de reis steeds heel vlot, en hoeven de deelnemers slechts 2,5 dag hun bedrijf achter te laten voor een uitgebreid bezoek aan de vakbeurs.
Groenbemesters
Op initiatief van Nederlands voorlichter Sander Bernaerts, die ook met ons meereisde, ging een delegatie van onze groep naar een voordracht over groenbemesters, van Frédéric Thomas, een Franse pionier in de regeneratieve landbouw. Opvallend was zijn pleidooi om goed zorg te dragen voor je groenbemesters. Zo is het irrigeren van groenbemesters bij droogte geen geldverspilling. Een snel groeiend groenbedekkergewas maakt veel biomassa en zorgt voor een betere wateropslag. Daarenboven zorgt de groenbedekker voor een afkoelend effect in vergelijking met braakliggende grond. Dit werd aangetoond aan de hand van temperatuurbeelden van drones.
Microfermes
Een andere pionier die kwam spreken op de beurs was de Canadees Jean-Martin Fortier, auteur van ‘The Market Gardener’. De zussen Dorothea en Reyn van Plukplek vonden zijn lezing over het management van een microferme erg inspirerend.
De lezing van Fortier werd voorafgegaan door een presentatie van de resultaten van het onderzoeksproject MMBio door ITAB. In dit project werden een hele reeks kleinschalige groentebedrijven opgevolgd, aan de hand van een monitoringsfiche die ze op participatieve wijze samen hadden ontwikkeld. Bedoeling was om economische succesfactoren te detecteren voor dit type bedrijven. Een opvallend resultaat was dat bedrijven die bij de start meteen grote investeringen deden, in de groep zaten met het laagste inkomen. Bedrijven die pas na een aantal jaren investeringen deden, zaten veelal in de groep met een hoger inkomen. De groep met hoger inkomen was ook gekenmerkt door een hoger aantal werkgangen per teeltbed (o.a. onkruidbeheersing, planten, oogsten, …). En een afzetstructuur waarin één afzetkanaal duidelijk groter is in vergelijking met de andere afzetkanalen scoorde bedrijfseconomisch beter dan het hebben van een gamma aan afzetkanalen van gelijkaardige grootte. Meer info over dit project is te vinden via deze link.
Mobiele kippenstal?
Tussen de medereizigers waren ook enkele leden van het netwerk Boer Bricoleur, die afgelopen zomer samen een prototype voor een mobiele kippenstal bouwden. De commerciële mobiele stallen die gedemonstreerd werden op de beurs trokken dan ook hun aandacht. Zo was er een interessante stal van Cabi Group, waarbij de constructeur een hele reeks verbeteringen had aangebracht op basis van feedback van pluimveehouders. Het BMS-type van Socma was erg scherp geprijsd, maar leek toch enkele beperkingen te hebben op vlak van bloedluis en verplaatsbaarheid. Ook voor de ophokplicht werden er mobiele oplossingen voorgesteld.
En de machines?
Uiteraard waren er ook weer enkele nieuwigheden op vlak van mechanisatie te bewonderen. Zo lokte de ‘Romanesco’-werktuigdrager veel nieuwsgierigen. Onder andere liggend wieden, zittend planten en paletten verplaatsen wordt mogelijk gemaakt met behulp van diverse opzetmodules. De slimme uitvoering op 3 wielen kan zeker voordelen bieden.
De Chopstar Prime schoffelmachine van Einböck viel in de prijzen op de beurs, voor zijn innovatieve en makkelijke manier van afstellen met één sleutel en weinig moeite. Een andere innovatie was de Tig’air van Bionalan, een machine die over het gewas rijdt en onkruiden uit de grond trekt of ‘epileert’, door middel van grote schoepen die op een cilinder ronddraaien en langs een andere cilindrische trekrol wrijven.
Onderlinge uitwisseling
Als buitenlandse delegatie werden we warm verwelkomd door de organisatie en kregen we een uitnodiging voor de ‘Soirée festive’, waar we kennis konden maken met de andere delegaties. Ook onze Waalse collega’s waren present op de beurs met een delegatie van Biowallonie.
De treinreis, lunchpauzes en zeldzame ‘gaten’ in het programma werden goed benut voor onderlinge uitwisseling binnen de diverse groep. Uiteraard kunnen we niet van alles verslag uitbrengen. De gedichtenwedstrijd op de trein tijdens de terugreis leverde enkele pareltjes op, die we niet zullen publiceren…
Niets houdt u echter tegen volgende keer mee te gaan om het zelf te ontdekken!
Meer info?
In Vilt verschenen enkele artikels naar aanleiding van de studiereis:
- Vlaamse bioboeren ontdekken nieuwigheden op vakbeurs in Frankrijk
- Mobiele kippenstal in trek bij korteketenbedrijven
-
Machinebouwer voor biologische sector moet het van gangbare boeren hebben
Mail: info@ccbt.be