Terugblik: ‘Demo verpakkingstoestellen voor kruiden, eetbare bloemen en kleine groenten’
Verpakken van je producten met folie op kleine schaal
PCG en VCBT organiseerden in samenwerking met het verpakkingsbedrijf Presa op 7/11/17 een demo van verschillende kleinschalige verpakkingstoestellen voor kruiden, eetbare bloemen en kleine groenten, in het kader van het project “Eetbare bloemen: Sierlijk én smakelijk!”. Hieronder volgt een samenvatting van deze demonamiddag.
Voor eetbare bloemen worden momenteel voornamelijk plastic doosjes gebruikt. Plastic zakjes kunnen een alternatief zijn voor deze plastic doosjes bij de verpakking van kruiden, eetbare bloemen, kleine groenten,… Om als teler zelf in zakjes te gaan verpakken, bestaat er een grote verscheidenheid aan sealtoestellen om de zakjes af te sluiten (sealen). Het verpakken in zakjes heeft ook een meerwaarde omdat dan microperforatie mogelijk is (MA-verpakking).
Een vuistregel bij het sealen is dat de kwaliteit van de seal bepaald wordt door de sealtijd, de sealtemperatuur en de sealdruk. Het type folie is ook bepalend om het juiste sealtoestel te kiezen.
Onder de meest eenvoudige sealtoestellen zijn er 2 grote types: de heatsealers en de impulssealers.
De impulssealers zijn enkel geschikt voor dunnere folies zoals polyethyleen (PE) of dunne polypropyleen (PP). De lasbalken worden enkel heet bij het sluiten van de balken. Een heatsealer heeft 2 massieve lasbalken die altijd heet blijven en is geschikt voor iets dikkere folies zoals polypropyleen, laminaten, ….. Een aandachtspunt als je zakjes met een zijvouw wil sealen (waarbij dus bv. 4 lagen aan de buitenkant zitten en 2 lagen aan de binnenkant) is dat een eenvoudige heatsealer niet altijd voldoende is, aangezien de balken massief zijn, waardoor je geen volledig dichte sluiting krijgt.
De goedkoopste sealers zijn de sealtangen waarbij je eenvoudig een sealtemperatuur instelt en zelf bepaalt hoelang je het zakje tussen de tang houdt.
Figuur 1 Sealtang (Audion )
De tafelmodellen van de bovenstaande sealers werken op dezelfde manier maar hier kan je de sealtijd instellen en springen de sealbalken automatisch open. Optioneel is er ook voetbediening beschikbaar, als je je handen vrij wilt houden.
Figuur 2 Tafelmodellen van heatsealer en impulssealer (Audion)
Een krachtiger toestel dat ook de dikste folies aankan, werkt met perslucht om de sealbalken te sluiten. Als je het verpakken in zakjes tenslotte verder wilt automatiseren is een doorloopsealer ideaal. De zakjes worden dan geleid door een transportband.
Figuur 3 Doorloopsealer (Audion)
Om te verpakken kunnen ook schaaltjes gebruikt worden in combinatie met een folie door te gaan topsealen. Hiervoor bestaan ook vrij eenvoudige toestellen. Opnieuw bepaalt het type folie en schaaltje de keuze van je toestel. De bediening van zo’n topsealmachine is zeer gemakkelijk: temperatuur instellen, folie over het schaaltje trekken en toestel sluiten en terug openen. Bij de meeste eenvoudige variant moet je de folie wel nog met de hand bijknippen om een mooi resultaat te bekomen.
Figuur 4 Topsealmachine (Metalpack)
Het prijskaartje van de sealtoestellen hangt uiteraard af van de flexibiliteit en de automatisatiegraad van de toestellen. Wil je enkel zakjes met zeer dunne folies sealen zonder automatisatie dan geraak je met 1500 euro al een heel eind. Hoe diverser je gaat, hoe duurder.
VCBT kan advies geven en je aankoop mee begeleiden.
Meer informatie en contact:
Els Bobelyn
Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten, VCBT vzw
Els.bobelyn@vcbt.be
Ann.schenk@vcbt.be
Justine Dewitte
Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen, PCG vzw
Justine@pcgroenteteelt.be
cedrick@pcgroenteteelt.be
Met de steun van volgende partners: