Tijd te kort op de Öko-Feldtage en aangenaam verrast door bezoek aan Heinrichshof-Westerwald in Duitsland!
18/07/2022
Het was van 2019 geleden, maar eind juni 2022 konden de Öko-Feldtage in Duitsland terug doorgaan. Deze keer op het Gladbacherhof in Villmar. Hier liggen de proefvelden voor biologische landbouw van de Universiteit van Giessen.
Op initiatief van CCBT trok een Vlaamse delegatie van 9 telers en andere geïnteresseerden daarom op 28 en 29 juni naar Duitsland. Twee dagen spendeerden we aan de beurs, waar we heel wat opstaken van de demo's, standhouders, lezingen, rondleidingen en van elkaar. Overnachten deden we in de dichtstbijzijnde grotere stad Limburg an der Lahn, waar we ook wat cultuur opsnoven. Op de terugweg naar huis stond er nog een bezoek aan een bio melkveebedrijf met kaasmakerij op de planning. Door de aard van hun ligging, namelijk midden in het dorp Burglahr omringd door gezinswoningen, doen ze bij Heinrichshof Westerwald aan weidemelking met een mobiele melkstal.
Hieronder lees je de enthousiaste reacties van enkele deelnemers aan de studiereis.
Lieven Delanote (adviseur Inagro):
"De Ökofeldtage zijn meer dan de Vlaamse werktuigendagen voor bio. Uiteraard in de eerste plaats erg veel machines. Leuk om te zien welk materiaal allemaal op maat van bio wordt ontwikkeld. Mechanische onkruidbestrijding is hierin uiteraard dominant. Naast het actuele gamma aan precisiewiedeggen viel vooral op hoe de constructeurs van schoffelmachines met snelklemmen het verstellen van de schoffelmachines proberen te vergemakkelijken."
"Maar er was veel meer (en daarom vooral te weinig tijd). Onvoorstelbaar hoeveel bedrijven in Duitsland biologisch zaaizaad aanbieden en op het demoterrein hun gamma voorstelden in strak uitgezaaide demoveldjes met granen, groenbemesters, eiwitteelten, voederteelten,…"
"Doorheen de beurs was er ook een uitgebreid programma van allerlei workshops. Voor zover mijn Duits reikt, kon ik er een volgen over populatieveredeling bij maïs waarmee men een antwoord wil bieden aan de hegemonie van enkele multinationals en volgde ik ook een workshop over carbon farming. De nuchtere Duitse analyse was duidelijk: doen is belangrijker dan meten."
"Dankzij een georganiseerde Engelstalige gidstour konden we tenslotte ook een glimp opvangen van de onderzoeksterreinen van de Justus-Liebig Universiteit Giessen die de gastheer was voor de Ökofeldtage. Met de steun van de provincie Hessen werd er onder andere een geheel nieuwe melkveestal gebouwd waar men een doorgedreven vergelijkend onderzoek zal voeren tussen een intensief en een extensiever biologisch melkveehouderijsysteem. Alvast een tip voor het biobedrijfsnetwerk biologische melkveehouderij in komende jaren."
Karel Dewaele (bioteler):
"Een mooie beurs waar we makkelijk 2 dagen konden vullen. Er was duidelijk veel volk maar dankzij het ruime terrein en veel voorzieningen heerste er een gemoedelijke sfeer. Veel gelegenheid om met standhouders te spreken ook. Qua teelten en thema’s is dit een mooie aanvulling op Tech en Bio in Frankrijk en voor bv. bio-akkerbouwers zeer interessant. Ik kom heel graag nog eens terug."
"Op de terugweg verrast door het bezoek aan Heinrichshof-Westerwald! Vooraf dacht ik nog dat we een kleine toeristisch uitgebate boerderij zouden bezoeken maar dat was verkeerd. We aanhoorden een gepassioneerd koppel, zagen live een weidemelking, een mooi machinepark (mooi klassiek groen en rood, wat Simon ook moge beweren), een DIY-hooidrooginstallatie, een nieuwe kaasmakerij in opbouw (ook rauwmelks) en om af te sluiten praatten we met boerin en boer over ditjes en datjes in de landbouw bij een degustatie van eigen producten. Top!"
Met het volgende videoverslagje kunnen we jou misschien nu al warm maken voor een volgende editie?! In 2023 staan namelijk al de volgende Öko-Feldtage gepland, deze keer wel iets verder van Vlaanderen, op het Biohof Grieshaber & Schmid te Ditzingen.