Vermijd schadelijke schimmel in bodembedekkers
Het instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) en Biobest adviseren groente- en fruittelers zich goed te laten informeren bij de keuze voor een bodemverbeteraar of bodembedekker. ILVO en Biobest deden onderzoek naar de schadelijke schimmel Verticillium, die soms wordt aangetroffen in vlaslemen.
Verschillende biologische groente- en fruittelers maken gebruik van vlaslemen, een restproduct van de vlasvezelindustrie. Er zijn grote hoeveelheden van beschikbaar in de vlasproducerende regio’s van Frankrijk, België en Nederland. In de tuinbouw wordt vlaslemen gebruikt als structuurmateriaal bij compostering en als bodembedekker.
Moeilijk te beheersen
Verticillium microscleroten worden vaak teruggevonden in vlaslemen. Verticillium verwelking is een toenemend probleem in de vlasteelt. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bodemgebonden schimmel Verticillium dahliae en is heel moeilijk te beheersen. Er zijn geen chemische of biologische beheersingsmaatregelen beschikbaar. Wanneer besmette vlaslemen worden ondergewerkt in de bodem kunnen microscleroten jaren in de bodem overleven. V. dahliae kan meer dan 300 plantensoorten infecteren zoals tomaat, paprika, aubergine, aardappel, aardbei, blauwe bes en verschillende houtachtige sierplanten.
Behandelde vlaslemen zijn veilig
Naar aanleiding van dit onderzoek adviseren Biobest en ILVO de telers om alleen met warmte behandelde vlaslemen te gebruiken. Verticillium microscleroten worden namelijk afgedood bij hoge temperaturen. Voorbehandelingen waarbij een voldoende hoge en lange temperatuur wordt bereikt, zoals composteren, vervezelen en pelleteren zijn dus goed om te verzekeren dat de vlaslemen vrij zijn van pathogenen. Telers kunnen dus beter kiezen voor met warmte behandelde vlaslemen of vlaspellets.
Meer info?
Jane Debode (ILVO-eenheid PLANT, jane.debode@ilvo.vlaanderen.be)
Bart Vandecasteele (ILVO-eenheid PLANT, bart.vandecasteele@ilvo.vlaanderen.be)
Soraya França (Biobest, R&D Microbials, soraya.franca@biobest.be)