Verslag studiedag rond eiwitautonomie in Frankrijk & België en de rol voor bio veldbonen daarin
Tijdens de slot studiedag van het Europees project "Symbiose" werden de landbouwkundige en economische mogelijkheden besproken die veldbonen bieden voor een grotere autonomie op het gebied van eiwitten in Europa.
Veldbonen zijn tegelijk een historisch als een innovatief gewas in de biologische landbouw. Ze zijn als vlinderbloemige een natuurlijk onderdeel van de vruchtwisseling op biologische bedrijven om de vruchtbaarheid te waarborgen, vooral ook bij akkerbouwbedrijven zonder vee. Ook al is de onkruidbeheersing bij de teelt soms complex, door de combinatie met verschillende graansoorten (tarwe, spelt, triticale, enz.) zijn veldbonen uitermate interessant.
Wat de afzetmogelijkheden betreft, beperkt de aanwezigheid van antinutritionele factoren het aandeel dat in het rantsoen van de dieren mag worden opgenomen. Sommige experimenten hebben het echter mogelijk gemaakt enkele van deze belemmeringen weg te nemen. Recent zijn veldbonen opnieuw in de belangstelling gekomen voor het gebruik ervan in menselijke voeding. Hierbij is rassenkeuze erg belangrijk (de geschikte cultivar). Bovendien is, ondanks de spanningen op de markt en de daling van de prijs van bepaalde producten, de verkoopprijs van veldbonen (die aan de producent wordt betaald) dit jaar verbeterd.
Tijdens het slotevent kwamen volgende vier belangrijke thema’s aan bod:
- Optimalisering van de veldboonproductie in mengteelt
- Dankzij het project konden 8 technische fiches worden opgesteld van de belangrijkste peulvruchten en ook werd een beslissingsondersteunend instrument ontworpen om mengteelten te helpen kiezen op basis van het doel/de afzet (te raadplegen via: symbiose-interreg.eu).
- Veldbonen: welke toekomst voor menselijke voeding?
- De afgelopen jaren is uit verschillende initiatieven gebleken dat veldbonen interessant zijn voor menselijke consumptie; Momenteel wordt in de regio één ras (Tiffany) gebruikt voor dit doel. Er stellen zich echter nog enkele uitdagingen.
- Vermindering van antinutritionele factoren om het gebruik van veldbonen in te bevorderen via verschillende behandelingen
- De oogst optimaliseren door triage/sortering op de boerderij
- Er wordt momenteel een beslissingsondersteunend instrument voor landbouwers ontwikkeld, waarmee zij hun mengsels kunnen kiezen op basis van de op het bedrijf beschikbare/aanwezige trieerinstallaties en de beoogde afzetmogelijkheden
Hier kan je het verslag van de studiedag en workshops nalezen.
Bijlage | Grootte |
---|---|
Verslag slotevent SymBIOse_NL_0.pdf | 567.05 KB |