Vraatschade in bataat door de rups van de windepijlstaart?
De windepijlstaart is een trekvlinder uit Zuid-Europa die in jaarlijks wisselende aantallen richting België en Nederland komt. Over het algemeen kunnen de eitjes die deze vlinder legt in ons land niet zo goed overleven, maar door de minder strenge winters worden er al een aantal jaar meer rupsen waargenomen, zo is te zien op de website ‘waarnemingen.be’. In 2022 werd een record aantal meldingen gedaan van deze soort. De windepijlstaart wordt voornamelijk waargenomen van juni tot oktober, met een duidelijke piek in de maanden augustus en september.
De rupsen kunnen tot 10 centimeter lang zijn en zo dik als een duim. De rupsen worden vaak aangetroffen langs percelen en in bermen waar winde groeit. Ze voeden zich uitsluitend op planten van de windefamilie, waaronder ook bataat. Er bestaan twee verschillende vormen: helder groen met bruine of zwarte schuine strepen of een bruin lichaam met lichtbruine of roosachtige schuine strepen.
In 2019 werd de rups al eens gespot in de bataat proeven op het PCG in een ontwikkeld gewas, maar zonder veel zichtbare schade. De voorbije week kregen we een aantal foto’s binnen van vraatschade aan het loof van de bataat van telers uit de provincie Vlaams-Brabant en Antwerpen. Er is een sterk vermoeden dat deze vraatschade werd veroorzaakt door deze rups.
Indien er nog telers zijn die gelijkaardige vraatschade aantreffen in het gewas of de rups van de windepijlstaart spotten in het veld, geef dan zeker een seintje aan annelien@pcgroenteteelt.be zodat dit schadebeeld verder gemonitord kan worden.
Meer info?
annelien@pcgroenteteelt.be
VLAIO LA-traject 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat' met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen en de Europese Unie.