Waarschuwingsberichten aangevuld met nieuwe handige tools voor plagen
15/04/2024
Femke Temmerman (Inagro) & Sander Fleerakkers (PSKW)
Om plagen te beheersen op je bedrijf, moet je als teler weten welke plaagsoorten voorkomen en hoe ze ontwikkelen doorheen het jaar. Verder heb je kennis nodig over de mogelijke beheersingsmaatregelen en wanneer je deze best toepast. Waarschuwingsberichten zijn daarbij een goede hulp.
In het afgelopen project W&W Biogroenten hebben Inagro en PSKW de monitoring van plagen op biologische groentepercelen uitgebreid en verbeterd. De berichten die we op basis daarvan opmaken, verspreiden we nu tweewekelijks gedurende het seizoen. Je kan je hiervoor gratis inschrijven via deze link.
In 2023 experimenteerden we ook met nieuwe technieken om enerzijds plagen meer geautomatiseerd te kunnen waarnemen en anderzijds ook nuttigen te kunnen monitoren.
Tenslotte ontwikkelden we enkele hulpmiddelen voor telers om zelf plagen te kunnen opvolgen op je percelen:
- De plaagkalender biedt een overzicht van de meest voorkomende plagen en hun tijden van piek- of verminderde activiteit. Je kan de kalender hier downloaden!
- De digitale herkenningsfiches voor plagen bevatten info, fotoreeksen en video’s van plagen. De fiches zijn gemaakt met Microsoft Sway en zijn gemakkelijk via de smartphone te raadplegen. Via de waarschuwingsberichten zullen we bij actuele plaagwaarnemingen ook naar de fiches over de betreffende plagen linken.
Hieronder vind je de link naar de ontwikkelde fiches voor verschillende plagen:
In een nieuw CCBT-project dat hierop aansluit, zullen we deze verder aanvullen met twee nieuwe plaagfiches voor openlucht en twee voor plagen in tunnels.
In het eindverslag vind je naast een samenvatting van het project ook een kort overzicht van de meest opvallende waarnemingen in de voorbije seizoenen 2022 en 2023.
Binnen de campagne “Alles over bio” werd een korte video gemaakt op het PSKW over de waarschuwingsdienst. Sander Fleerakkers vat hierin het doel en de werking van onze waarschuwingsdienst samen en brengt deze ook goed in beeld.
Meer info?
Femke Temmerman
femke.temmerman@inagro.be
051 27 32 53