Word lid van het telersnetwerk kikkererwt en/of doe mee met de groepsaankoop!
bron foto: Inagro
Eind vorig jaar startte het VLAIO LA-project KickChick op. In dit project willen we, samen met gangbare en biologische telers, de teelttechniek van kikkererwt optimaliseren en de schaalgrootte uitbreiden.
Teelttechnische uitdagingen van de lokale kikkererwt
In 2020 werden voor het eerst kikkererwten uitgezaaid op Vlaamse bodem. Vijf (uiteenlopende) seizoenen, twee projecten, twee producten en een veredelingstraject op ILVO verder werd duidelijk dat er toch nog enkele uitdagingen verbonden zijn aan de teelt.
In de grafiek hieronder worden de opbrengstcijfers weergegeven sinds 2020.
- Daarin is te zien dat we gelijkaardige opbrengsten halen als in Frankrijk in 2020, 2022 en 2023.
- De weersomstandigheden in de zomers van 2020 en 2022 waren warm en droog, waardoor de kikkererwten goed groeiden en afrijpten. Dit kwam ook de kwaliteit ten goede.
- In 2023 noteerden we ook een mooie opbrengst van gemiddeld 3,4 ton/ha, maar de kwaliteit viel tegen doordat de oogst in natte omstandigheden moest worden uitgevoerd (zie foto hieronder). Via opschoning werd het kwalitatieve deel van de opbrengst bekomen. De feitelijke opbrengst lag dus lager.
- In 2021 en 2024 was het niet mogelijk om de proeven te oogsten door de koele en natte zomer.
Hoewel de opbrengst en de kwaliteit niet uniform zijn doorheen de vijf proefjaren zien we wel dat de teelt van kikkererwten mogelijk is en goede kwaliteiten kan leveren. Bovendien is er duidelijk vraag van de voedingsindustrie naar lokale kikkererwten. De tegenvallende resultaten in 2021, 2023 en 2024 tonen aan dat er nog teelttechnische vragen zijn rond:
- rassenkeuze
- zaaidatum versus zaaidichtheid
- het gebruik van inoculum
- oogstzekerheid
- ziekten en plagen
KickChick in een notendop: teeltoptimalisatie en schaalvergroting
Om tegemoet te komen aan deze uitdagingen werd het project KickChick opgezet door landbouwers, Inagro, ILVO en Arteveldehogeschool. In het voorgaande traject zetten we een telersnetwerk op. Dit netwerk zal verder worden uitgebouwd en geeft telers de kans om het onderzoek te sturen en feedback te geven aan de onderzoekers. Bovendien worden de praktijkpercelen van het telersnetwerk opgevolgd door de onderzoekers.
Naast dit telersnetwerk is er ook aandacht voor de interactie met de bodem waarin we de rassenscreening verderzetten, inzoomen op zaaimoment en zaaidichtheid, gebruik van inoculum en inzicht proberen te verkrijgen op de teeltrotatie. Er zal telkens ook nagegaan worden welke nuttigen, ziekten en plagen voorkomen in het gewas om zo de basis te leggen van een W&W-systeem. Uiteraard zullen we ook verder inzetten op het verkrijgen van voldoende hoge kwaliteit en op matchmaking tussen landbouwers en de voedingsindustrie.
Zelf aan de slag met kikkererwten?
Voor het vijfde jaar op rij organiseren we een groepsaankoop zaaizaad en inoculum voor kikkererwt. We kiezen daarbij voor het Franse ras Flamenco, omdat de ervaring leert dat dit ras het beste aangepast is aan Belgische omstandigheden.
Kikkererwten zijn peulvruchten en kunnen, mits de aanwezigheid van de juiste bodembacteriën, stikstof uit de lucht halen om zo te voorzien in hun bemesting. Aangezien kikkererwten uitheems zijn, zijn de noodzakelijke bodembacteriën niet aanwezig in onze bodem. We inoculeren daarom de zaden voor de zaai. Dit product kan ook besteld worden.
Schrijf je in voor de groepsaankoop door te mailen naar sophie.waegebaert@inagro.be!
Telersnetwerk kikkererwt: voor elke landbouwer met interesse
- We organiseren activiteiten waarin landbouwers centraal staan en waar ervaringsuitwisseling tussen landbouwers mogelijk wordt gemaakt.
- Daarnaast ondersteunen de onderzoekers ook de landbouwers door opvolging van hun percelen en bij eigen testen of implementatie van proefresultaten.
- Later in het project zal het ook mogelijk zijn om nieuw veredelde kikkererwten op beperkte schaal te testen en daar vervolgens feedback over te geven.
Ook landbouwers die (nog) geen kikkererwten wensen uit te zaaien zijn welkom!
Zelf zaaien? Lid worden van het telersnetwerk?
Ben je biologische of gangbare teler en heb je interesse om zelf aan de slag te gaan met kikkererwt en/of word je graag lid van het telersnetwerk? Neem contact met ons op!
Meer info?
sophie.waegebaert@inagro.be