Frambozen en miscanthus bundelen de krachten
Begin dit jaar startte er een nieuw CCBT-project bij Proefcentrum Pamel, namelijk de teelt van herfstframboos combineren met een tussenteelt van Miscanthus giganteus. Op die manier wordt onderzocht of miscanthus dienst kan doen als buffer voor extreme weersomstandigheden die schadelijk zijn voor andere kleinfruitteelten. Anderzijds wordt het mogelijke potentieel van miscanthus als mulchmateriaal nagegaan.
Doelstelling van het project
Kleinfruitteelten en in het bijzonder frambozen, zijn erg kwetsbaar voor extreme klimaatomstandigheden. Deze extreme klimaatomstandigheden kunnen in vele vormen voorkomen (warmte, droogte, zoninstraling, wind, regenval, …). Het is dus essentieel om kleinfruitteelten klimaatrobuuster te maken. Het gebruik van Miscanthus giganteus in al zijn facetten kan hier een oplossing bieden. Het inplanten van miscanthus kan letterlijk als buffer optreden naar zon, wind en extreem hoge temperaturen. Dit microklimaat kan potentieel positief zijn op de teelt van herfstframbozen. Daarnaast kan miscanthus ook gebruikt worden als mulchmateriaal. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat mulchmateriaal lokaal geproduceerd en gebruikt wordt. Het gebruik van miscanthus als mulchmateriaal zal een positief effect hebben op het bodemvochtgehalte en de organische stofopbouw van de bodem.
In dit project zal onderzocht worden of de klimatologische effecten gecreëerd door aanplanting of mulchen van miscanthus, extreme weersfactoren die schade generen aan het gewas, kunnen temperen. Via het gebruik van loggers die bodemparameters en klimaatparameters opvolgen kan het effect van miscanthus duidelijk in kaart worden gebracht. Ook zal de oogst, vruchtkwaliteit en plantgezondheid bij herfstframboos opgevolgd worden.
Door inzicht te verwerven in het effect van miscanthus als tussenteelt kunnen handvaten aangereikt worden, zodat telers op het eigen bedrijf aan de slag kunnen. Ze kunnen miscanthus inzetten als alternatief voor schaduwnetten, windschermen of extern aangevoerd mulchmateriaal. Maar naast mogelijke voordelen zullen ook de nadelen of aandachtspunten besproken worden.
Aanleg van het proefperceel
Eind maart 2023 werd het proefperceel aangelegd. Allereerst werden de graszoden van de bedden verwijderd d.m.v. een graszodensnijder, vervolgens werd de grond fijngemalen met een overtopfrees. Compost werd toegevoegd zodat bedden verkregen werden die klaar waren voor de aanplant van de herfstframboos en de miscanthus. Als herfstframboos werd voor het ras Wengi gekozen, deze werden aangeplant op 11/04. De Miscanthus giganteus werd aangeplant als rhizomen op 18/04. Aan de hand van onderstaand proefplan werden de aanplantingen uitgevoerd. Zoals zichtbaar op het proefplan zijn er in totaal vier verschillende objecten, per object 1 herhaling:
Object 1: tussenteelt miscanthus + miscanthus als mulchmateriaal
Object 2: tussenteelt miscanthus + anti-worteldoek
Object 3: geen tussenteelt + miscanthus als mulchmateriaal
Object 4: geen tussenteelt + anti-worteldoek
Oogst van Miscanthus giganteus
Ook het oogsten van miscanthus en de verdere verwerking tot mulch wordt in dit project verder onderzocht. De verschillende mogelijkheden om miscanthus mechanisch te verwerken, alsook de bijhorende efficiëntie van deze bewerkingen worden nagegaan. Begin april 2023 werd miscanthus op verschillende wijzen geoogst van een bestaand perceel. In 2024 is het de bedoeling om de miscanthus te oogsten die werd aangeplant voor dit project en deze verder te verwerken tot mulch.
Meer info?
Lara De Taye (Onderzoeker Proefcentrum Pamel)
lara.detaye@vlaamsbrabant.be