Het welzijn van kippen en varkens in lage input- en biologische bedrijven (PPILOW)
Het PPILOW project heeft als doel om innovatieve strategieën te vinden voor het verbeteren van het welzijn van biologische en vrije-uitloop kippen en varkens. Zo worden er o.a. alternatieven onderzocht voor het knippen van snavels bij leghennen, het doden van eendagshaantjes en het castreren van vleesvarkens. Ook worden er tools ontwikkeld waarmee veehouders zelf het welzijn van hun dieren kunnen beoordelen. Binnen het project wordt sterk ingezet op co-creatie: tijdens verschillende fases worden boeren en andere stakeholders uit de landbouwsector bij het project betrokken om hun inbreng te geven. Dit zorgt ervoor dat de onderzochte innovaties zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeftes van de sector. Bovendien worden van alle innovaties ook de economische aspecten en de mogelijke effecten op het milieu en op het leven van de boeren geanalyseerd. Uiteindelijk moet dit een lijst moeten opleveren met strategieën voor het verbeteren van dierenwelzinstitijn die geen negatieve invloed hebben op het milieu en ook sociaal en economisch haalbaar zijn.
Dit project is gefinancierd uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 816172
ILVO, Bioforum, CRA-W, INRAE, Universiteit Utrecht, Aarhus Universiteit, ACTA, AIAB, Luke, Thuenen Institut, EAAP, Universiteit van Wageningen, Universiteit van Perugia, SYSAAF, FEXP, Harper Adams Universiteit, Slowfood, Junia, CNRS, USAMV, Vanggaard and INRAE Transfert.