Johnson Su, wormencompost, Bokashi of boerderijcompost!?
Het verhogen van de bodemkwaliteit en het sluiten van de nutriëntenkringloop zijn, naast het vermijden van overmatig bemesten, de sleutel om nutriëntenverliezen te beperken. Heel wat tuinbouwbedrijven beschikken over reststromen die ze kunnen verwerken tot waardevolle voeding voor de bodem, maar hoe maak je een keuze uit de verschillende verwerkingsprocessen zoals Johnson Su, wormencompost, Bokashi en boerderijcompost?
Met het nieuwe demonstratieproject ‘JoWoBo - Johnson Su, wormencompost, Bokashi en boerderijcompost in de praktijk’ van
het Agentschap Landbouw en Zeevisserij willen we telers heel praktisch informeren over deze vier mogelijke verwerkingsprocessen. Dit doen we door het samenbrengen van handleidingen, praktijkinformatie en ervaringen. We organiseren twee grote studiedagen en begeleiden 16 on-farm demonstraties, naast drie demo-opstellingen op praktijkcentra. Finaal stellen we een beslissingsboom samen zodat de info overzichtelijk en toepasbaar op het eigen bedrijf wordt weergegeven. Het project wordt gecoördineerd door CCBT en uitgevoerd door pcfruit, Inagro, Proefstation voor de Groenteteelt, Viaverda en Bioforum.
Slimme keuzes maken
De meeste telers zijn vooral op zoek naar low cost oplossingen waarbij ze hun bedrijfseigen reststromen tijdsefficiënt kunnen valoriseren en tegelijk de vruchtbaarheid en het waterhoudend vermogen van hun bodem kunnen verhogen. Hun tijd is beperkt en het is hen niet duidelijk welke van de verschillende processen het best past bij hun specifieke situatie.
Verschillende processen en toepassingen
Bovengenoemde producten van de verschillende verwerkingsprocessen kunnen een positieve invloed hebben op de bodemvruchtbaarheid (o.a. bodemstructuur, organische stofgehalte, bodemmicrobiologie), maar hebben elk hun eigenheid en karakteristieken. Naast verschil in uitgangsmaterialen zijn er ook grote verschillen in bijvoorbeeld procesduur en heeft iedere verwerkingsvorm zijn eigen karateristieken. Johnson Su wordt zo ook beschouwd als een entingsproduct om te evolueren naar een meer schimmeldominante bodem. Wormencompost bevat naast nutriënten ook humuszuren en plantenhormonen die plantengroei positief stimuleren en Bokashi is vooral voeding voor het bodemleven in plaats van rechtstreeks voor de plant. Idealiter heb je dus alle vormen ter beschikking, maar elk bedrijf heeft uiteraard eigen prioriteiten en beschikbare reststromen.
In dit BIOpraktijk-artikel leer je alvast wat meer over Johnson Su compost!
Meer info?
carmen.landuyt@ccbt.be