Toasten van veldbonen bekijken in functie van de ruwvoederkwaliteit
In 2019 werd een Franse mobiele toaster naar Vlaanderen gehaald en werd een mengsel van triticale en veldbonen getoast. Uit een verteringsproef bij ILVO bleek dat de voederwaarde van de veldbonen en dan voornamelijk de eiwitkwaliteit na het toasten sterk verbeterd was, bovendien bleek ook het zetmeel minder snel afbreekbaar in de pens. Bij drie biologische melkveebedrijven werd vervolgens de melkproductie opgevolgd bij een gedeeltelijke vervanging van sojaschilfers door getoaste veldbonen. Deze proeven toonden aan dat het vervangen van een deel van de (dure) biologische sojaschilfers door getoaste veldbonen zorgt voor een verlaging van de voederkost. De hittebehandeling is daarom een goede keuze om de het aandeel bestendig eiwit in het rantsoen te verhogen.
Lees het samenvattend verslag van dit CCBT-project hier.
Meer info?
Luk Sobry
Tel: 051 27 32 51
E-mail: luk.sobry@inagro.be