Toasten van veldbonen en erwten voor een betere voederwaarde
Met een hittebehandeling (toasten) kunnen de afbraakeigenschappen van het eiwit in erwten en veldbonen gewijzigd worden waardoor een beperkter deel van het eiwit wordt afgebroken in de pens. Met een mobiele toaster die gemonteerd is op vrachtwagen kunnen veldbonen en erwten van eigen teelt getoast worden op het veebedrijf. Dit kan een betere benutting van het bedrijfseigen eiwit opleveren en zorgen voor een beperking van aangekochte sojaschilfers.
De doelstellingen van dit project zijn:
- Nagaan wat de impact is van het toasten van veldbonen en erwten is op de voederwaarde.
- Nagaan wat de impact op de dierlijke prestaties is bij de gedeeltelijke vervanging van sojaschilfers door getoaste vlinderbloemigen.
- Nagaan wat de bedrijfseconomische impact is van het gebruik van getoaste vlinderbloemigen
- Knelpunten wegwerken bij de organisatie van het gebruik van een mobiele toaster.
Luk Sobry (Inagro)
CCBT vzw (Departement Landbouw & Visserij)