Wat als droogbloemen minder populair worden?
De biologische sierteelt omvat op dit moment bijna uitsluitend snijbloemenbedrijven. Deze sector is vrij jong en kent momenteel een exponentiële groei. Vooral het aandeel aan pluktuinen, al dan niet via het CSA-principe, neemt sterk toe. De coronacrisis heeft de populariteit van pluktuinen, en bij uitbreiding de ganse sierteelt (al dan niet bio) de hoogte ingejaagd. Naast pluktuinen zijn er ook een aantal biobloementelers actief die hoofdzakelijk een B2B afzet kennen en verkopen aan floristen.
Daar bio snijbloemen op dit ogenblik uitsluitend in de open lucht worden geteeld, met in beperkte gevallen een overkapping voor de vroege teelten, is de oogstperiode beperkt van de lente tot de eerste vorst. Doorgaans wordt het verkoopseizoen ingezet met vroege bolgewassen, waarna hoofdzakelijk een- en tweejarigen de rest van het seizoen invullen. De meeste bloemen zijn beschikbaar in de zomerperiode, echter, ervaring leert dat dan net het verkoopseizoen wat stilvalt. In de zomer worden bepaalde bloemen geoogst en gedroogd om te verwerken in droogboeketten in de winter.
PCS deed onderzoek naar de mogelijkheden voor een verruiming van de afzetperiode. Daarbij werd een overzicht gemaakt van de plantensoorten die kunnen dienen voor een verbreding van het assortiment. Daarnaast werd ook gekeken welke teeltmaatregelen genomen kunnen worden op het veld, zoals de inzet van tunnels, afdekking, snoei of het invriezen van vaste planten.
Lees het samenvattend verslag hier!
Meer info:
- Geïllustreerd overzicht vroege bio bloemen
- Tabel teeltmaatregelen voor vervroeging/verlating
- Samenvattend verslag
- Technisch projectrapport
Contact:
Liesbet Blindeman en Dieter Blancquaert
Tel: 09/353 94 89 (Liesbet) en 09/353 94 87 (Dieter)
E-mail: liesbet.blindeman@pcsierteelt.be, dieter.blancquaert@pcsierteelt.be
Bijlage | Grootte |
---|---|
vv_CCBT project Verruiming afzetperiode biobloemen.pdf | 740.72 KB |