Insectenmeel en melkweipoeder: Nieuwe potentiële eiwitbronnen voor 100% biologisch leghennenvoer
De biosector wordt geconfronteerd met strengere voernormen, ingaand vanaf 1 januari 2022. Zo zullen 30% van de grondstoffen van regionale herkomst moeten zijn en wordt vanaf 2026 afgestapt van de uitzondering voor het gebruik van maximaal 5% gangbaar eiwitrijk voeder in het rantsoen van jong pluimvee. De uitdaging voor de sector ligt hier in het creëren van een optimaal voeder waarbij vooral aandacht gaat naar methionine en vitamine B2. Veevoederfabrikanten en biologische leghennenhouders zijn op zoek naar potentiële grondstoffen om aan deze eis te voldoen.
Twee potentiële eiwitbronnen worden momenteel onvoldoende benut in de biologische pluimveesector: insectenmeel en melkweipoeder. Enerzijds omwille van praktische redenen, anderzijds omwille van Europese wetgeving die pas recent gewijzigd is. Wat deze bronnen interessant maakt, naast een hoge nutritionele waarde, is dat ze ook passen binnen het concept van circulaire economie. Beide bronnen kunnen lokaal geproduceerd worden en een alternatief vormen voor soja.
De doelstelling van dit project is het evalueren van het potentieel van twee alternatieve eiwitbronnen in de biologische leghennenhouderij: insectenmeel en melkweipoeder.
CCBT
Instituut voor Landbouw-, Visserij-en Voedingsonderzoek (ILVO)