Zeldzame droge dag in natte week brengt veel volk op de been voor Biovelddag Inagro
De voorjaarseditie van de biovelddag op het proefbedrijf voor biologische landbouw van Inagro vond plaats op 19 juni. Mede dankzij het mooie weer, een zeldzaamheid in dit barre voorjaar en voorafgegaan door twee dagen met veel regen, waren er meer dan 100 geïnteresseerde bezoekers. Verschillende thema’s in groente-, voeder- en akkerbouwteelten passeerden de revue. Nufarm stelde ook haar innovatieve elektrische loofdodingsmachine voor. Het netwerkmoment na de rondleiding zorgde voor een mooie afsluiter. Hierbij een fotoverslag als terugblik.
Vaste rijpaden en niet kerend in een moeilijk voorjaar
Op de biovelddag van juni 2023 gaf Lieven Delanote uitleg bij onze aanpak in een nat voorjaar. Voorjaar 2024 was zo mogelijk nog uitdagender op dat vlak en dus brachten we dit thema opnieuw onder de aandacht. Zowel de uitdagingen als de succesfactoren die gepaard gaan met het vaste rijpaden systeem en de keuze om niet te ploegen op het proefbedrijf werden daarbij belicht.
Koolvlieg eitjes verwijderen met de Pneumat
Het onderzoek naar alternatieve beheersingsmethodes voor de koolvlieg gaat verder. Een nieuwe techniek die we dit jaar in de proef in bloemkool testen is de inzet van Pneumat. De machine bestaat al langer en is naar een Duits ontwerp in 2002 in de markt gezet als een 'intra-rij wieder'. Naast het wegblazen van klein onkruid willen we nu ook testen of de persluchtstralen gericht op de plantrij tegelijk koolvliegeitjes rond de plant kunnen wegblazen. De aanwezigen konden de pneumatische wieder in het veld aan het werk zien.
Lange termijn proef met verschillende organische mulchmaterialen
De mulchproef op het proefbedrijf loopt nu al vier jaar. Anouk Van Moorter toonde de proef waar er dit jaar rode biet geteeld wordt. Het gebruik van mulch is interessant om onkruid te onderdrukken en om vochtverliezen in droge jaren tegen te gaan. Onder de omstandigheden van dit voorjaar speelt vocht geen beperkende factor maar is het wel opnieuw duidelijk dat de verschillen in C/N verhouding van de mulchmaterialen de stikstofbeschikbaarheid en dus ook de prestaties van de rode bietjes bepalen.
(Groen)bemesting van witte kool na tarwe
Lieven Delanote vertelde de groep dat we dit jaar beproeven of najaars- t.o.v. voorjaarsbemesting een duidelijke meerwaarde heeft voor witte kool. Door vroeger stalmest te bemesten zou namelijk gemakkelijker en sneller stikstof vrijgesteld worden voor de teelt. In 2023 zaaiden we tegelijk met de najaarsbemesting verschillende groenbemestermengsels (combinaties van 2 tot 7 vorstgevoelige soorten) als vanggewas om te kijken naar onderlinge verschillen en de meerwaarde tegenover braak over de winter. Eerste resultaten toonden dat de groenbemesters even goed het nitraatstikstofresidu konden reduceren ten opzichte van braak. Vlinderbloemigen in de mengsels vormden geen probleem. Alle residucijfers bleven uiteindelijk goed onder de drempelwaardes van het mestactieplan. Daarnaast leidde de najaarsbemesting met stalmest niet tot een hoger nitraatresidu dan waar toen niet werd bemest ongeacht de groenbemesterkeuze!
Rassenproef (voorgezaaide) plantui
Voor het derde jaar op rij legt Inagro rassenproeven ui aan (plantui én in perspotjes voorgezaaide ui). Veel biologische korte ketenbedrijven wagen zich aan deze teelt. Er is dan ook een mooi aanbod aan biologisch zaai- en plantgoed waaronder een aantal zaadvaste rassen.Een belangrijke ziekte in uien is valse meeldauw, veroorzaakt door de schimmel Peronospora destructor. De rasgevoeligheid wordt op de voet gevolgd doorheen het groeiseizoen. En ook op schade door trips wordt gelet, naast ontwikkelingskenmerken zoals het tijdstip van het strijken van de bladeren. Bij oogst wordt de opbrengst en kwaliteit bepaald en nadien onderzoeken we ook nog het potentieel voor bewaring. Matthias Boone duidde hoe de proef al verliep.
Vergelijking van handelsmeststoffen in (vroege) spinazie
Het gebruik van organische handelsmeststoffen met een hoog gehalte (minerale) stikstof in biologische teelt staat onder druk. In het kader van een nieuw CCBT project zoeken we alternatieve organische handelsmeststoffen en onderzoeken we hun werking in een aantal veldproeven. Joran Barbry toonde de verschillende meststoffen die in een eerste proef met spinazie gebruikt werden.
Onderzaai van vlinderbloemigen in zomertarwe (o.a. verschillende wikke- en klaversoorten)
In een ander CCBT project onderzoeken we de waarde van verschillende vlinderbloemigen (o.a. verschillende wikke- en klaversoorten) als groenbemester. In totaal maar liefst 25 types. Jasper Vanbesien toonde de nog kleine plantjes die we dit jaar testen voor onderzaai in graan. Alles was half mei gezaaid na een laatste wiedegbeurt in de zomertarwe die half april de grond inging. Door het erg moeilijke voorjaar was het graangewas redelijk open gebleven en de mechanische onkruidbeheersing minder effectief. Daarom was ook tamelijk wat vogelmuur en knopkruid te zien. De wikke-soorten die snel groeiden konden deze het best de baas. Maar doordat wikke zo goed groeit, zal het de oogst van de tarwe wel bemoeilijken. Een klaver die lager blijft is geschikter voor onderzaai. Als tussenteelt heeft wikke veel meer potentieel zoals gezien werd in de proef van 2023.
Rassenproef zomertarwe met focus bakkwaliteit
Jasper Vanbesien toonde de rassenproef zomertarwe waar we speciale aandacht hebben voor de bakkwaliteit van de uitgezaaide rassen. In een nieuw CCBT-project gaan we komende jaren namelijk aan de slag om met teelttechniek (zaaidensiteit/zaaitijdstip/type onkruidbeheersing) en rassenkeuze de bakkwaliteit van lokale biologische tarwe te proberen verbeteren. De focus ligt daarbij voornamelijk op wintertarwe, maar ondanks het lager opbrengstpotentieel zou met zomerrassen gemakkelijker aan de kwaliteitseisen kunnen worden voldaan. Met een uitgebreide proef brengen we het huidige rassenaanbod in beeld om de beste zomercultivars te onderscheiden. We zaaiden half april 12 verschillende bakvariëteiten aan 400 zaden/m2 na een volle bemestingsdosis van 35 ton/ha varkensdrijfmest (3,3 kg N/m3) gegeven te hebben. Door het natte voorjaar was dit een stuk later dan origineel gepland. Op het moment van de biovelddag was de tarwe in aar of in aar aan het komen. De stand was relatief goed en onderling waren al duidelijke verschillen in ziektegevoeligheid te zien.
Rassenproef aardappelen
De rassenproef aardappelen is een vaste waarde in de proefveldwerking van het proefbedrijf voor biologische landbouw. Resistente rassen zijn belangrijk voor de biologische aardappelteelt en het rassenaanbod evolueert snel. Anouk Van Moorter toonde de rassenproef. Het natte voorjaar zorgde voor een zeer late plantdatum en bijgevolg relatief kleine planten voor de tijd van het jaar. Op het moment van het bezoek stond het gewas er nog mooi groen bij. De hoge plaagdruk zorgde intussen voor aantasting in het gevoelige ras Agria.
Machine in de kijker: elektrische loofdoding met de Nucrop
De Nucrop van Nufarm is een innovatieve machine die in de eerste plaats ontwikkeld werd om elektrische loofdoding van aardappelen mogelijk te maken. Nufarm ontwikkelde deze machine samen met crop.zone. Packo agri staat in voor de import, de verkoop en de service en onderhoud van de machines voor België. De mensen van Nufarm toonden de machine en vertelden over de werking.
Gele erwtrassen in mengteelt met zomergerst
We onderzoeken de kwaliteit van de oogst van verschillende gele erwtrassen voor menselijke voeding. Ook voor dierenvoeding kan deze teelt goed aangewend worden. Joran Barbry vertelt over de ervaringen met deze zomer-mengteelt op het proefbedrijf.
Verschillende mengteelten voor pluimveevoeding
Karolien Hertogs toont de proef waar we verschillende mengteelten met elkaar vergelijken en hun waarde voor pluimveevoeding willen bepalen. Het oorspronkelijke plan om wintermengteelten aan te leggen viel door het natte najaar 2023 letterlijk in het water. Het natte weer hield ook in het voorjaar aan waardoor we pas op 12 april konden zaaien. We zijn dus benieuwd wat deze extreme omstandigheden betekenen voor de opbrengst van deze teelten.
Rassenproef sorghum
Na de zeer geslaagde proef met sorghum van 2024, willen we dit jaar de best presterende rassen opnieuw tegenover elkaar plaatsen. Karolien Hertogs licht ook deze proef toe waarbij we als extra object een mengteelt maïs met sorghum opnemen. De late zaai gebeurde onder minder gustige omstandigheden wat zich ook vertaalde in een vrij slechte, heterogene opkomst. Inmiddels werd de proef opnieuw ingezaaid en zien we een betere opkomst.
Zonnebloemen voor melkvee?
In een nieuw CCBT project willen we de teelt van zonnebloem verkennen en nagaan of een zonnebloemteelt na een wintergraanteelt mogelijk is. Karolien Hertogs vertelt hoe we in deze eerste proef we verschillende rassen gebruiken en we ook twee zaaitijdstippen ten opzichte van elkaar zullen vergelijken.
De teelt van zomerlinzen onder de loep
Linzen zijn legergevoelig. De stengels van deze planten zijn zwak en vallen gemakkelijk om. Daarnaast zijn linzen een van de minst bodem bedekkende peulvruchten en zijn ze gevoelig aan veronkruiding. Een mengteelt met een andere soort is daarom nuttig en sterk aan te bevelen. Jasper Vanbesien licht de proef toe waarbij we de combinatie met zomerlinzen met huttentut in verschillende mengverhoudingen uitproberen.
Na de uitgebreide rondleiding konden de aanwezigen bijpraten in de loods bij een biodrankje en een broodje.
Meer info?
joran.barbry@inagro.be